איך לנקות גריל גז

שמירה על גריל גז נקי היא הרבה יותר מעניין אסתטי, ניקיון של הגריל יעניק לנו סביבת עבודה נקיה, ימנע טעמי לוואי, יאריך את חיי הגריל ובהרבה מקרים, הוא גם תנאי לקבלת אחריות.
זה לא משנה אם יש לכם גריל גז של וובר, קולמן, גרנדהול או נפוליאון, ניקיון של הגריל הוא די דומה, בלי קשר למותג ולדגם של הגריל, לכן הכנו לכם מדריך מפורט שיעזור לכם.

אבל קודם כל צריך להבדיל בין ניקוי שוטף, כזה שעושים אחרי כל שימוש בגריל גז, לבין ניקוי יסודי שאותו נעשה אחת לתקופה, תלוי בתדירות השימוש ובכמות הלכלוך שהצטבר.

ניקוי שוטף של גריל גז

מנקים אחרי כל צלייה על גריל גז, כשהגריל התקרר קצת, אבל הוא עדיין חם במידה שאפשר לגעת בו ושאריות המזון עדיין לא נדבקו. הניקיון הוא פשוט ומהיר:

מברישים את הרשתות בעזרת מברשת לניקוי רשתות גריל, כדי לנקות אותן משאריות מזון שהצטבר עליהן (אם הגריל שלכם הגיע עם כלי יעודי לניקוי מסילות ניקוז השומן, השתמשו בו לנקות את המסילות). מרוקנים את מגש או כוס ניקוז השומנים ובעזרת מטלית מיקרופייבר לחה מנקים את החלקים החיצוניים.
אל דאגה, הרשתות אמורות להשאר שמנוניות – זה מה שמגן עליהן מחלודה.

כלים לניקוי רשתות גריל גז
מברשת לניקוי רשתות וכלי לניקוי מסילות ניקוז השומן

ניקוי יסודי של גריל גז

אחת לשלושה חודשים עד חצי שנה, מפרקים ומנקים את כל חלקי הגריל. כדאי להצטייד במדריך למשתמש של הגריל או לצלם את החלקים לפני הפירוק כדי לדעת איך ואיפה מרכיבים כל חלק חזרה.
חשוב לזכור: לפני כל ניקיון שכולל פירוק חלקים – חובה לסגור את אספקת הגז!

לפני שמתחילים בניקיון הכינו מראש:

• מברשת לניקוי רשתות
• דלי עם מים חמים – אם אין ברז וכיור קרובים
• נוזל ניקוי כלים
• כרית ניקוי או סקוץ' (שאתם לא מתכננים להשתמש בהם שוב אח"כ)
• מחט לניקוי מבערים או קיסם שיניים
• שפכטל קטן (עדיף פלסטיק)
• מטלית מיקרופייבר
• נייר ניגוב / נייר סופג
• שמן קנולה לבישול או ספריי שמן
• כפפות גומי או לטקס – לא חובה אבל מומלץ כי הגריל שומני מאוד

ניקוי רשתות הגריל

רשתות הגריל והמדף הפנימי הם החלקים הכי חשובים בניקיון שלנו, מכיוון שהן באים במגע עם האוכל ועליהן מצטבר הרבה לכלוך ושומן דביק.
מסירים את רשתות הגריל, כולל המדף ומברישים היטב משני הצדדים בעזרת מברשת לניקוי רשתות גריל, כדי להסיר שאריות של מזון.
מקרצפים את הרשתות היטב בעזרת כרית ניקוי, סבון כלים ומים חמים. בסיום מניחים בצד לייבוש.

איך לנקות רשתות גריל גז
מים חמים, סבון כלים ויאללה לקרצף

ניקוי מגש /כוס ניקוז השומנים

מגש או כוס ניקוז השומנים אוספים אליהם את כל השומן שמתנקז מהרשתות.
מוציאים את המגש או הכוס, מרוקנים את התוכן לפח ומקרצפים בעזרת כרית ניקוי, סבון כלים ומים חמים. בסיום מניחים בצד לייבוש.
לחלק מהדגמים על המגש מניחים תבנית חד פעמית, במקרה כזה, פשוט זורקים ומניחים תבנית חדשה.

כוס ניקוז שומנים - קולמן
כוס ניקוז שומנים

ניקוי מפזרי הלהבות

מפזרי הלהבות נועדו לפזר את הלהבות באופן אחיד ולהגן על המבערים מטפטופים שעלולים לגרום לסתימות. הם יושבים מתחת לרשתות ולכן מצטבר עליהם הרבה לכלוך.
כדי לנקות אותם, מסירים את מפזרי הלהבות ומקרצפים אותם בעזרת כרית ניקוי, סבון כלים ומים חמים. בסיום מניחים בצד לייבוש.

מפזרי להבות גריל גז קולמן
מפזרי להבות גריל גז קולמן

ניקוי המבערים

המבערים של הגריל (או כמו שחלק קוראים להם "החלילים") עלולים לצבור לכלוך ופיח שגורם לסתימה של חורי היציאה של הגז. בחלק מהדגמים קל להסיר ולנקות את המבערים, ע"י פתיחת בורג או הוצאת פין, אם בדגם שברשותכם המבערים לא מתפרקים בקלות, אפשר לנקות אותם כשהם עדיין מחוברים.
בדקו שאין סתימות בחורי המבערים, אם יש, אפשר להשתמש במחט לניקוי מבערים או קיסם שיניים כדי לפתוח אותם. את גוף המבער מנגבים בעדינות בעזרת מטלית לחה.

מבערים גריל גז קולמן
מבערים גריל גז קולמן

ניקוי פנים ותחתית הגריל

לתחתית הגריל נופלים חלקי מזון ושומן שלרוב נשרפים ועלולים לגרום לטעמי לוואי, לכן בגב ו/או בצד הגריל, קיים מגש נשלף שנועד לאיסוף של לכלוך ופיח. בחלק מהדגמים המגש הוא למעשה תחתית הגריל ובחלק מהדגמים קיים חור ניקוז בתחתית שמוביל למגש.
בעזרת שפכטל פלסטיק, מגרדים את שאריות המזון והלכלוך, מהחלק הפנימי ותחתית הגריל, אל מגש הניקוז. בסיום, שולפים את מגש הניקוז ומרוקנים לפח.

חור פינוי לכלוך למגש גריל גז
חור פינוי לכלוך למגש גריל גז

החלק הפנימי של המכסה סופג הרבה אדים והתזות של שומנים. את המכסה מנקים בעזרת כרית ניקוי טבולה במי סבון (מים חמים + סבון כלים) ומנגבים בעזרת מטלית מיקרופייבר.

ניקוי מכסה גריל גז
ניקוי מכסה גריל גז

ניקוי חיצוני של גריל גז

החלקים החיצוניים של הגריל נוטים להתלכלך בעיקר מטפטוף של נוזלים ואותם מנגבים בקלות בעזרת מטלית מיקרופייבר לחה.
אם הדגם שלכם עשוי נירוסטה, אפשר להבריק את החלקים החיצוניים (חיצוניים בלבד) בעזרת חומר ניקוי לנירוסטה. חשוב להקפיד על ניקוי עם כיוון סיבי הנירוסטה כדי למנוע שריטות.

איך מנקים גריל גז

הרכבה שימון ובדיקה

לאחר שסיימנו לנקות את כל חלקי גריל הגז, נוודא שכל החלקים התייבשו היטב, אם צריך נייבש עם מגבת, ועכשיו הגיע הזמן להרכיב את כל החלקים חזרה.
מחזירים את מגש איסוף הלכלוך, מגש/כוס ניקוז השומנים, מפזרי הלהבות, הרשתות, מדף החימום, חזרה למקומם, לפי הסדר בו פרקנו את החלקים.
אם לגריל שלכם יש כוס לניקוז שומנים, מומלץ לשים, בחלק הפנימי של הכוס, נייר אלומיניום אטום, שתוכלו להוציא ולזרוק במקום לנקות את הכוס.
בעזרת נייר סופג טבול בשמן, או ספריי שמן, משמנים את הרשתות בשכבה דקה של שמן לצורך הגנה ומניעת חלודה.

שימון רשתות גריל גז
שימון רשתות לאחר ניקיון והרכבה

לסיום, פותחים את ברז אספקת הגז, מדליקים את כל מבערי הגריל למשך כמה דקות ובודקים שהגריל עובד כמו שצריך.

בהצלחה!