טיפים לגריל גז

טיפים לגריל גז

קניתם גריל גז או שאתם מחפשים לקנות? אתם לא לבד.
כולם אוהבים "על האש" ורבים מעדיפים להחליף את מנגל הפחמים בגריל גז.
אז איך מתחילים? מה צריך לדעת כדי להפיק את המקסימום מגריל הגז?

בדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם 19 טיפים למתחילים ממיטב המומחים בתחום וגם אם אתם לא חדשים בתחום, אולי תוכלו ללמוד דבר או שניים:

כמה גז נשאר בבלון?

במידה וגריל הגז מחובר לבלון גז ולא למערכת הגז המרכזית, חשוב לוודא שנשאר מספיק גז בבלון לפני שמדליקים כדי לא להרוס את כל הארוחה.
כאן תמצאו שיטות לבדוק כמה גז נשאר בבלון

כמה גז נשאר בבלון הגז?

בטיחות וניקיון בעבודה עם המזון

שמרו את הבשר נקי וקר עד שתתחילו בצלייה.
אם אתם יוצאים למנגל בטבע, שימו את הבשר בצידנית מקוררת היטב, עם מספיק קרח לשמירה על הבשר קר ובתוכה שימו את הבשר בשקיות אטומות.
השתמשו בכלים נפרדים לבשר נא שטרם נצלה ולבשר צלוי ומוכן לאכילה כדי למנוע זיהומים.

שימון רשתות הגריל

הדליקו את גריל הגז ותנו לרשתות להתחמם מספר דקות (תלוי בעוצמת הגריל)
כאשר הרשתות חמות שמנו את הרשתות היטב עם שמן בישול.
השיטות הנפוצות לשימון גריל הגז הן עם ספריי שמן (זהירות מלהבות עולות), מלקחיים ונייר סופג טבול בשמן, מברשת וכמובן עם מזלג ובצל טבול היטב בשמן שמוסיף את הניחוח המוכר.
לאחר השימון, סגרו את המכסה ותנו לגריל להתחמם עד לטמפרטורה הרצויה.

שליטה בטמפרטורת הגריל

אחד היתרונות הבולטים בעבודה עם גריל גז, הוא אפשרות השליטה בטמפרטורת הגריל, סיבוב כפתור והחום עולה או יורד כדי להגיע לדרגת הצלייה המדויקת.
היעזרו במד החום שממוקדם על גבי מכסה הגריל כדי לדעת מה הטמפרטורה בתוך הגריל ותמיד תזכרו שהטמפרטורה נמדדת מגובה המכסה, על הרשתות החום גבוה יותר.

מכסה סגור או מכסה פתוח?

התשובה הקצרה היא תלוי מה צולים.
מכסה סגור שומר את החום בתוך הגריל ומצוין לצלייה איטית ולנתחים עבים (מעל 2 ס"מ) או גדולים. נשאיר את המכסה פתוח בעת צריבה, אטימה של הבשר וצלייה קצרה (או כמו שאנחנו אוהבים לקרוא לה "מכת חום") של נתחים דקים (מתחת ל-2 ס"מ) או קטנים.

צריבה מעל המבער

צריבה (או אטימה) של נתחים גדולים, סטייקים, המבורגרים וירקות נעשית ישירות מעל מבער, בחום המקסימלי.
החום הגבוה סוגר את הבשר כדי לשמור את הנוזלים בתוכו ומאפשר צליה מבחוץ פנימה. כדי למנוע הידבקות של הבשר לרשת, מומלץ למרוח אותו במעט שמן זית לפני הצריבה.
דגמים מסוימים של גריל גז באים עם מבער חיצוני (גז או אינדוקציה) במיוחד בשביל זה.
אם לגריל הגז שלכם אין מבער חיצוני, לא נורא, עדיין תוכלו להגיע לתוצאות יפות בעזרת הסעיף הבא.

צריבה מושלמת כמו במסעדה

כדי להגיע לצריבה וסגירה מושלמת של הסטייק, חממו את הגריל מראש לטמפרטורה של (לפחות) 250 מעלות.
תמיד מוציאים את הסטייק מראש כדי שיגיע לטמפרטורת החדר לפני תחילת הצלייה.

סטייק ורד הצלע
סטייק ורד הצלע בטמפרטורת החדר

מניחים את הסטייק ישירות, כך שכל שטח הפנים שלו נוגע ברשת (המהדרין יוסיפו לחיצות קלות על הסטייק כדי לוודא שכולו נוגע) וצורבים בחום גבוה למשך דקה וחצי-שתיים, לאחר מכן מסובבים הצידה (לא הופכים!) בזווית של 45 מעלות ומניחים במיקום שונה על הרשת (הרשת מתחת לסטייק התקררה מעט) להמשך צריבה, כך מתקבלת צריבת שתי וערב יפיפייה שאוטמת את הבשר ושומרת את הנוזלים בתוכו.
חשוב לזכור להנמיך את עוצמת החום לאחר הצריבה להמשך צליה.

תנו לבשר זמן ומרחב

כלל אצבע – הופכים את הבשר רק פעם אחת. אז סבלנות!
אפשר להרים קצת את הבשר עם המלקחיים ולהציץ מלמטה אבל לא יותר.
אל תעמיסו על הגריל, תנו לבשר מרחב. מרווחים של לפחות 2 ס"מ בין חתיכות של בשר, יעזרו לפיזור אחיד של החום וימנעו צלייה לא אחידה.

אל תשתמשו במזלג כדי להפוך בשר

מזלג מחורר את הבשר – כדי לשמור את הנוזלים בתוך הבשר לעולם אל תשתמשו במזלג,
כולל לנקניקיות וירקות שלמים – בלי מזלג!

בלי מזלג

תנו לבשר לנוח

רוצים בשר רך ועסיסי? תנו לבשר לנוח כמה דקות לאחר הצלייה (תלוי בגודל הנתח), פשוט הניחו אותו במגש או צלחת מכוסים חלקית, כך הנוזלים יתפזרו באופן אחיד בתוך הבשר והתוצאה – אש!

צלייה בחום עקיף

נתחים עדינים כמו: פילה דג, עוף שלם וצלי דורשים צלייה בחום עקיף (ונמוך, להבדיל מצלייה ישירות על הגריל).
כדי לצלות בחום עקיף, חממו מראש את כל הגריל עם כל המבערים, כאשר הגריל חם, כבו צד אחד של הגריל, הניחו עליו את הנתחים לבישול איטי וסגרו את המכסה.
צליה בחום עקיף הופכת את גריל הגז שלכם למעשה לתנור שצולה את האוכל לאט ואחיד כדי לשמור על העסיסיות של הנתחים.
כיוון שהצלייה ארוכה, מומלץ להשתמש במדחום בשר, כדי לדעת מתי הנתח עשוי במידה הרצויה.

השתמשו במדף החימום

רוב הדגמים של גרילי הגז מגיעים עם מדף חימום. מדף החימום מוגבה מעל רשת הצלייה והוא מיועד לבישול איטי, שמירה של הבשר חם לאחר הצלייה ואפילו חימום וקלייה של פיתות ולחמניות.

מדף חימום בגריל גז

השתמשו ברדיד אלומיניום (נייר כסף)

בעזרת רדיד אלומיניום אפשר ליצור שקיות קטנות לבישול איטי של נתחים עדינים (למשל פילה דג).
הניחו את שקיות האלומיניום על מדף החימום או על הרשת (במרחק-לא על מבער דולק) ותנו לחום לעשות את העבודה. זהירות לא לקרוע את רדיד האלומיניום כשאתם מרימים להוציא אותו מהגריל.

טיפ נוסף: אין לכם מברשת ניקוי לגריל? קחו רדיד אלומיניום גדול, צרו ממנו כדור (בגודל של תפוז) ושפשפו בעזרתו את הרשתות.

הכינו מרינדה טובה לבשר

לקבלת טעמים מגוונים יותר, כדאי להשתמש במרינדות שיהפכו כל נתח בשר "פשוט" למעדן. בחרו מתכון והכינו מרינדה טרייה וביתית. שימו את הבשר להשריה במרינדה בהתאם להמלצת המתכון.

מרינדה לפרגיות
מרינדה לפרגיות

הטיפ שלנו: השתמשו בשקיות אטומות. הכי קל ונוח לשים את הבשר ואת המרינדה בשקית, לסגור ולנער, אם צריך לשים במקרר, מומלץ לנער אותה מדי פעם, עד שהבשר מוכן לגריל.

הוסיפו ניחוח וטעם בעזרת קופסת עישון

אם אתם רוצים להוסיף לבשר טעם מעושן או שאתם מתגעגעים לריח של מנגל פחמים, השתמשו בשבבי עץ שיהפכו את גריל הגז שלכם למעשנת. את שבבי העץ מניחים בקופסת עישון, או במגש אלומיניום מכוסה ומחורר (חשוב מאוד לא לשים ישירות על המבערים כדי לא להרוס את גריל הגז), בתוך הגריל, מתוכם יצא העשן שמעניק לבשר טעם מעושן מדהים.
ישנם סוגים רבים וטובים של שבבי עץ, כדאי לשים לב להוראות היצרן של שבבי העץ (למשל, זמן ההשריה) לקבלת תוצאות אופטימליות.

מוזמנים גם להציץ כאן וללמוד איך מעשנים בשר בגריל גז.

קופסת עישון
קופסת עישון ושבבי עץ לעישון

התפרצות להבות והתלקחויות (Flare Ups)

התפרצות להבות נגרמת מטפטוף של שומן ישירות על להבת גריל הגז, כדי למנוע ולצמצם התפרצות להבות מומלץ להשתמש בנתחים רזים של בשר או לקצץ בשומן, לרוקן את כוס / מגש השמן לפני השימוש בגריל הגז ולהימנע משימוש בטמפרטורות גבוהות.
במידה ופרצה התלקחות, יש לכבות את כל המבערים, לסגור את מכסה גריל הגז ואת בלון הגז עד שהאש כבתה, לאחר שהאש כבתה ניתן להמשיך.
לעולם אל תשפכו מים על להבות בגריל גז!

כירת צד

דגמים מסוימים של גריל גז כוללים כירת צד. כירת צד בגריל גז דומה לכיריים שיש במטבח ומוסיפה הרבה אפשרויות לבישול בחוץ, למשל, בישול תפוחי אדמה או טיגון של צ'יפס בסיר.

נקו את גריל הגז בסיום

בסיום, כשמשטח הצלייה והרשתות ריקים, השאירו את המבערים דולקים דקה-שתיים לניקוז השמן ושריפה של שאריות ולאחר מכן כבו את המבערים וסגרו את בלון הגז.
כאשר הרשתות עדיין חמות, השתמשו במברשת ניקוי לגריל, כך כל השומן והלכלוך ירדו מהר ובקלות. אל תשכחו לרוקן ולנקות גם את מגש / כוס ריקון השומן.

מברשת ניקוי גריל
מברשת ניקוי לגריל

חשוב מאוד! בעת ניקוי הרשתות במברשת עלולים לנשור סיבים מהמברשת ולהישאר על הרשת, לכן תבדקו טוב טוב שלא נשארו סיבים על הרשת שעלולים להגיע אליכם לבטן, מדובר בסכנת נפשות של ממש.

כסו את הגריל

כיסוי גריל עשוי (לרוב) מוויניל – חומר עמיד בפני רטיבות, אשר מונע את נזקי מזג האוויר ושומר על הגריל לאורך שנים.
כיסוי של הגריל כאשר הוא לא בשימוש עושה את ההבדל בין גריל גז שמחזיק 10 שנים לאחד שמחזיק רק שנתיים.

כיסוי לגריל גז
כיסוי לגריל גז